Rólunk

Egyesületünk 2023-ban alakult azzal a céllal, hogy csapatmunkánkkal segítsük a hivatalos szervek kereső-kutató és mentő munkáját képzett szakemberekkel, kereső-és mentőkutyákkal, valamint a terepet fentről jól érzékelő drónnal. Összehangolt munkával jelentősen rövidíthető a keresési idő, nagyobb a bajbajutottak megtalálásának esélye, ami sokszor életmentő fontosságú, főleg, ha sérülés is történt.
A mentés mellett az ismeretterjesztés is fontos számunkra: ha az emberek tisztában vannak vele, mit kell tenniük eltűnt családtagok, barátok felkutatása érdekében, gyorsan tudnak dönteni a teendőkről. Hogy mire kell figyelni, kit kell értesíteni, arról részletesen itt olvashatnak:

Az egyesület céljai

Az  eltűnt emberek felkutatásán túl céljaink között szerepel felkészíteni a lakosságot polgárvédelmi, tűz- és katasztrófaelhárítási és egyéb védelmi feladatokra, hogy a lakosok képesek legyenek megvédeni önmaguk, családtagjaik, embertársaik életét; ezen túl a  vagyontárgyaikat legyenek képesek eredményesen megvédeni, menteni. Segítséget kívánunk nyújtani elemi csapások, természeti és ipari katasztrófák, valamint fegyveres konfliktusok esetén.
Aktív szerepet vállalunk kutatási és kárelhárítási feladatokban.
További célunk a fiatalok megismertetése a polgárvédelmi és katasztrófavédelmi feladatokkal.

Együttműködünk katasztrófavédelmi és polgárvédelmi szervekkel, megyei és helyi védelmi bizottságokkal, önkormányzatokkal, a Magyar Vöröskereszttel, a Magyar Tűzoltó Szövetséggel, a Magyar Polgári Védelmi Szövetséggel és egyéb szervezetekkel, mentőcsoportokkal.
Együttműködési megállapodást kötöttünk a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal.

Csapatunk tagjai

Dr. Sin Zoltán

Kutyavezető, az egyesület elnöke

1971-es születésű, három gyermek apja vagyok, állatorvosként dolgozom Orosházán és környékén. Gyermekkorom óta kapcsolatom van a kutyatartással, ill. későbbiekben a kutyatenyésztéssel is. Többfajta kutya megfordult nálunk; volt kuvaszunk, német juhászkutyánk, rottweilerünk, majd 1995-től foglalkozom a malinoissal. Kutyaiskolába jártam Orosházán, nagyon sokáig Békéscsabán, ahol megcsapott a munkakutyázás szele, volt 5 vizsgás kutyám, ebből egy egyes, 4 pedig hármas képzettségű, jártam világbajnokságokon, igaz legtöbbször nézőként, de hármon résztvevőként is jelen voltam, ahol sok tapasztalatot szereztem leginkább. Ezután lettem a MEOE Őrző-védő Bizottságának elnöke, és sikerült három munkakutya világbajnokságot megszerveznem (2006-Székesfehérvár-FMBB, 2010-Orosháza-ATIBOX, 2012-Zalaegerszeg-FCI).
Közben megkeresést kaptam az ország elsőként megalakuló mentőszervezetétől (Körös Mentőcsoport), hogy hozzam létre csapatommal a kutyás-kutató egységet, amelynek azóta is tagja vagyok, mind gyakorlatain, mind minősítésein részt veszek. Meghívást kaptam az országosan létrehozott HUSZÁR mentőszervezetbe, ahol állatorvosként működöm.
Napjaink legfontosabb kutyás projektje pedig a FÉM.

Sipka Marianna

Sipka Marianna vagyok.
Főállásban az Országos Mentőszolgálatnál dolgozom, mint mentésvezető / mentésirányító.Több, mint 10 éve vagyok önkéntes tagja a Békés Vármegyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság Körös Mentőcsoport Kutyás alegységének. Ezen 10 éves múlt alatt számos gyakorlaton és éles bevetésen is részt vettem Kety nevű malinois fajtájú szuka kutyámmal, aki immáron már betöltötte a 10. életévét, így ő már aktívan nem vesz részt az elkövetkezendő kihívásokban, gyakorlatokban, és életmentésekben. Éles bevetéseink túlnyomó többsége a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság által kért, eltűnt személy felkutatása volt. Ezen kutatások között volt sikeres és sikertelen találásunk is. Éves szinten kb. 2-3 eltűnt személyt kutatunk.
Célom a jövőben is aktív tagja lenni a csapatnak, a jövő reménysége számomra Luna, egy holland juhász fajtájú 1,5 éves szuka kutya aki jelenleg még képzés alatt áll. Legjobb tudásom szerint igyekszem hasznos tagja lenni az újonnan megalakult FÉM csapatnak. Köszönöm dr. Sin Zoltánnak, hogy itt lehetek.

Szakács Ildikó

Szegeden lakom és itt is dolgozom irodai környezetben. A kutyák nálunk mindig családtagnak számítottak, családunk első kutyája egy talált és általunk befogadott, gyönyörű németjuhász kan volt. Aranysárga széles háttal, hatalmas fejjel és szinte beszélő szemekkel.  Valószínűleg képzett kutya volt, ismerte az alap vezényszavakat, a lakásban kifogástalanul viselkedett, akkor 6 éves fiam szinte kispárnának használta. Egyik éjjel a kerítésen beugró fiatalembert olyan felugatással állította meg és hátráltatta be a sarokba, melyre az IGP vizsgán még most is 99 pont járna. Rövid időt töltött velünk, de innentől számomra a ’KUTYA’ egyenlő németjuhásszal. Első saját németjuhászomat fiamtól kaptam 8 hetesen, vele kezdtük el a sportolást az IGP három ágazatában. Már akkor is legjobban a nyomkövetést szerettem. Jelenlegi kutyusom Zoé, 2 éves németjuhász szuka, vele csatlakoztunk a FÉM csapathoz, hogy a kutya kiváló ösztöneire támaszkodva segíthessük majd a csapatot, elsősorban nyomkövetés ágazatban. Hosszú még az út, hogy éles helyzetben is ’bevethetőek ’ legyünk, de a kiképzés megfelelő ütemben és sok sikerrel zajlik.

Bajkán Tibor

Csapatvezető – összekötő

Bajkán Tibor vagyok, 1973-ban születtem. Már gyerekkorom óta van kutyám. Egy tacskó keverék volt az első kedvencem, de Ő még csak szeretgetve volt. A későbbiekben dobermann, német juhászkutya, belga juhászkutya. Velük már kutyaiskolába jártam, ahol belém ivódott a kutyakiképzés szeretete. Mindig is szerettem volna segíteni a bajba jutott embereken a kutyámmal! A mentőkutyázás lett a fő érdeklődési köröm, és ehhez megszereztem jelenlegi kutyámat, Pandát (ordas németjuhász szuka)! Kezdő kutya… de nagyon jó képességekkel! Remélem, hamarosan segíthetek vele együtt eltűnt személyek felkutatásában! A F.É.M. csapata nagyon lelkes, segítjük egymást és egy cél vezérel minket: segíteni eltűnt személyek megkeresésében égen-földön!

Nagy Annamária

Kutyás kereső – kutyavezető

1981-ben születtem, rendőrként dolgozom Csongrád megyében, természetesen kutyákkal. Szintén gyermekkorom óta kapcsolatban vagyok a kutyákkal, kiképzés és tenyésztés téren egyaránt. 1990-ben látogattam ki először kutyasuliba, eleinte Orosházàn, majd Békéscsabàn kutyàztam. Nagyon sok vizsgàzott kutyàm volt, illetve küllem vonalú német juhàszokat képeztem hosszú éveken keresztül. 2002-től dolgozom kutyàs rendőrként, jelenleg egy nyomkövető és egy személykereső szolgàlati kutyàval. Sin Zolin keresztül csatlakoztam a Körös Mentőcsoporthoz, ahol részt vettem a gyakorlatokon és minősítéseken is. Nagyon megtetszett a kutyàzàs ezen formája, ezért is vagyok itt. Remélem, hogy egy nagyon lelkes és kitartó csapat leszünk így …. EGYÜTT!!!!

Kálmán László

Csapatvezető

A katasztrófavédelem munkáját először a Tiszai, majd a Dunai árvíznél segítettem.
Szociális munkásként 2008-tól dolgozom függőkkel, mely során szakvizsgát pszichiátriai és szenvedélybetegek szociális ellátásából tettem.
A Körös Mentőcsoport tagja 2017 óta vagyok, ahol beosztásom szerint a krízisintervenció az elsődleges feladatom.
A Földön-Égen Mentőcsoportban a fenti képességemen túl szervezési és koordinációs feladatokat látok el.

Maczkó Klaudia

Kutyás kereső – segítő

Maczkó Klaudia vagyok.
Állatorvosi asszisztensként dolgozom, az állatok mindig is nagyon közel álltak hozzám. dr. Sin Zoltánnak köszönhetően csöppentem bele a kutyás világba. 
Jelenleg a mentési-kutatási gyakorlatokban és az egyesületi adminisztrációban segédkezem, de célom, hogy minél aktívabb tagja legyek a csapatnak.
Kutyámmal, aki egy golden retriever, meg is kezdtük a tanulást és sokat gyakorlunk, hogy sikeres mentőkutya lehessen. Mangóval együtt fejlődünk, hogy felnőhessünk a mentőcsoport feladataihoz.  

Sin Attila

Sin Attila vagyok.
Gyermekkorom óta folyamatosan vannak kutyáink. Mind édesanyám, mind pedig édesapám hatással volt rám abban, hogy szeressem az állatokat, megismerjem a kutyakiképzés több szakágát, illetve, hogy részese lehessek kutatási-mentési gyakorlatoknak. Így annak ellenére, hogy jelen időben az állatorvostudományi egyetem hallgatója vagyok, és Budapesten töltöm időm jelentős részét, mégis, amikor itthon vagyok, igyekszem segítségére lenni a Csapatnak, és én szerkesztem a FÉM facebook oldalát is.

Németh László

Parancsnok

Németh László vagyok.
25 éve hivatásos tűzoltóként szolgálok. Ez idő alatt számos káreseménynél voltam jelen, tűzeseteknél műszaki mentéseknél, árvizeknél. Jelentős tapasztalatot szereztem ezek felszámolásában, irányításában. Rendszeresen részt vettem, veszek a szakmai versenyeken, továbbképzéseken, ahol bővíthetem a tudásomat, vagy átadhatom azt, mert ez a szakma az, ahol nincs két egyforma eset.

Szabadidőmben sportolok (fekete öves karatés vagyok), olvasok utazom. Jól beszélek angolul.

Evanyics Tímea

Fotós

Evanyics Tímea vagyok, Sin Zoltánnal és kislányunkkal, Zorkával alkotunk egy családot. A rendőrségnél dolgozom, de tanult szakmám szerint vegyész vagyok. A kutatás-mentés témakörrel páromon keresztül kerültem kapcsolatba, hiszen ha Zoli megy, legtöbbször megyünk mi is vele! Kedvenc időtöltéseimhez tartozik a kirándulás, túrázás és a fotózás is. Így én lettem a csapat fotósa és reményeim szerint a FÉM második drónosa is én leszek.

Melega Krisztián

Drónpilóta

A drónozással 2014-ben ismerkedtem meg, 2016-ban pedig megvettem az első saját gépet. Azóta sok repült óra került a gépekbe, én pedig annál is több tapasztalatot szereztem. 
Főállásban az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet kommunikációs vezetője vagyok, emellett a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Körös Mentőcsoportjának tagja 2013 óta. 

Drónpilótaként légi felderítési, személykeresési feladatokat, természeti csapások (árvíz, viharkár) esetén beavatkozóként kármentesítési munkákat, a mentőcsoport média komponens vezetőjeként pedig kommunikációs feladatokat végzek az önkéntes mentőszervezetben.
A FÉM-ben drónpilótaként tevékenykedem, valamint az egyesület elnökségi tagjaként is segítem a csapat munkáját.

Hőhn Viktória

Hőhn Viktória vagyok. Az orosházi laktanyában dolgozom rendőrségi állományban fegyveres biztonsági őr munkakörben. A mentőcsapatról kedves barátaimtól, Nagy Annamáriától és Bajkán Tibortól hallottam. Mindig is érdekelt az életmentés, segítségnyújtás. Pár éve volt szerencsém egy életet megmenteni, így örülök, hogy rátaláltam erre a csoportra.

Négylábú tagok

Tizi

Fiatal, képzés alatt álló kutya, fajtája malinois,feladatai: személykeresés (rom-épület, terület) ill. nyomkövetés

Lini

Panda

Ordas németjuhász szuka. Kezdő, de nagyon jó képességekkel rendelkezik.

Luna

Luna egy holland juhász fajtájú 2021. 08. 08-án született szuka kutya aki jelenleg még képzés alatt áll.

Zoé

2 éves németjuhász szuka, jelenleg képzés alatt áll.

Bosco

Bosco 2023 tavaszán született abrakalabrador. Képzés alatt áll.

Mangó

2023 júniusában született golden retriever. Jelenleg képzés alatt álló kölyökkutya. Nagyon barátságos, játékos és nyugodt természetű.

Technikai felszereltség

Egyesületünk fő technikai eszköze, egyben teljes értékű „tagja” a drónunk, amelynek a segítségével pótolhatjuk azokat a képességeket, amellyel sem kétlábú, sem négylábú tagjaink nem rendelkeznek. Hogy ez a manapság már közismert, szórakozásra is használatos eszköz mennyire fontos kutatási-mentési munkánkban, azt az is bizonyítja, hogy nevünkben ő jelenti az „égen” kifejezést.
A drónok, azaz pilóta nélküli légijárművek olyan repülőgépek, amelyeket távirányítással lehet működtetni vagy előre programozott útvonalak mentén képesek haladni. A legfontosabb jellemzőik közé tartozik nagy sebességük, alacsony károsanyag-kibocsátásuk, valamint a használatukkal csökkenthető a közlekedési hálózatok terhelése. 
A drónok használata mentési műveleteknél nagyon hasznos lehet. Nagy segítséget jelenthetnek a kutatásban és mentésben, mert lehetővé teszi a célirányos keresést. A fő szempont viszont az időfaktor, hiszen sok esetben fennáll különböző sérülések veszélye.

Terepgyakorlataink (folyamatosan bővülő) helyszínei