Láncfűrész – a hétköznapi mentőeszköz

Láncfűrész a mentési munkához

A mentési munkák során elsődleges szempont a hatékonyság és a gyorsaság, különösen olyan helyzetekben, amikor perceken múlhat egy élet. A Földön-Égen Mentőcsoport már a megalakulás során eldöntötte, hogy fejleszti tudását minden téren, így most, hogy lehetőség adódott, három csapattag részt vett egy speciális láncfűrészkezelő tanfolyamon, amely tanúsítvánnyal zárult. A jogszabályok a csapat nőtagjai legnagyobb bánatára számukra nem tették lehetővé ezt a képzést.

A láncfűrészkezelés képessége azért fontos a mentőcsoportok számára, mert adódhatnak olyan helyzetek, ahol az ágak, fák akadályozhatják a sérültek gyors és biztonságos elérését, és ha a kézi erő nem elég, a láncfűrész használata kulcsfontosságú eszköze lehet a mentési műveletnek.

A tanfolyamon való részvétel során megismerték a fiúk a láncfűrész működését, részeit, biztonságos használatát, valamint gyakoroltak fiktív helyzeteket, amelyekkel egy mentőcsapatnak szembe kell néznie. Új ismeretek birtokában még magabiztosabban lehet dönteni olyan körülmények között, ahol az akadályok nehézsége és az idő is gyorsaságra ösztönöz.

A sokoldalú ismeretszerzés azért fontos, hogy minden kihívásra felkészülten tudjon reagálni a csapat; ennek szellemében zajlanak a gyakorlatok is. Speciális ismeretek birtokában a valós mentési munka is hatékonyabb, a hatékonyság pedig az életben maradás esélyeit növeli. A FÉM a jövőben is élni fog minden képzési lehetőséggel, amely bármilyen módon a mentési munka szolgálatába állítható.

admin

Megosztás a facebookon: