Elismerés a mentési munkálatokért

Elismerés Békés Vármegye Védelméért

A Földön-Égen Mentőcsoport elnöke, dr. Sin Zoltán 2023. október 24-én Békéscsabán harmadmagával átvette a Békés Vármegyéért Emlékplakettet. Annak ellenére, hogy nem a Földön-Égen, hanem  a Körös Mentőcsoportot képviselte, fontos esemény volt ez, hiszen a tagok egy része a Körös Mentőcsoportnak is aktív tagja.

Ezt a díjat 2018-ban hozták létre, és évente legfeljebb három személy vagy szervezet veheti át. Ami miatt kicsit minden Békés megyei tag a sajátjának érzi, az az, hogy magát a tevékenységet méltatja, így az elhivatott csoporttagok munkájának megbecsülését jelképezi.

A területi védelmi tevékenységekbe 2009 óta vonnak be civil csoportokat. A Körös Mentőcsoport az ország első ilyen megyei csoportja volt, és 2014-ben megkapta a Békés Megyéért Kitüntető Díjat is. Dr. Sin Zoltán neve a Körös Mentőcsoport megalakulásához is köthető.

Néhány szó a mentőcsoportok felépítéséről: a nagyobb mentőcsoportokat úgy alakították ki, szervezték rendszerbe, hogy azokban sokoldalú, speciális feladatok elvégzésére képes kisebb csoportok, szakemberek legyenek készenlétben. Ilyen szakemberek a tűzoltók, kutyás, drónos keresők, búvárok és így tovább. A nagyobb, összetettebb csoportok a komoly, speciális feladatok ellátására hivatottak. Fontos kiemelni, hogy a hatékonyság feltétele az együttműködés a hivatalos szervekkel és egyéb mentőcsoportokkal.

A katasztrófavédelem oldalán az érdeklődők további részleteket találhatnak ezen civil szervezetekről, és várják tagjaik sorába az elhivatott jelentkezőket.

admin

Megosztás a facebookon: