Éjjel is látó hőkamerára gyűjt a FÉM

A FÉM tagjai megtették a kezdőlépést az új eszköz beszerzése felé

A FÉM többször jelezte blogcikkeiben, hogy tudásukat minden irányban szeretnék fejleszteni, bővíteni. Ugyanez vonatkozik eszközeikre is, amelyeknek beszerzése – nemcsak új, de korábban alakult civil szervezeteknek is – nehéz feladat. Míg az új ismeretek megszerzéséhez elég a csapattagok szándéka és lelkesedése, addig az új eszközök beszerzéséhez komoly anyagi fedezet szükséges, ezért az összefogás reményében született meg ez a felhívás.

A 8 hónapos egyesület fiatal kutyái közül többen még képzés alatt állnak. Tehetségesek, jó partnerek és csapattagok, viszont az éjszakai keresés-kutatás hatékonyságának növeléséhez első eszközként egy hőkamerát szeretne az egyesület beszerezni. Ez olyan eszköz, amely az élőlényeket a testükből kibocsátott hő által észleli, így tökéletesen használható eltűnt személyek éjjeli felkutatására. Látószöge és kimagasló hőérzékenysége révén teljes sötétségben, akár fás, bokros, fedett területen is lehetővé teszi nagyobb területek szemmel tartását, a keresett személyek felderítését. Ez az eszköz 2597 méterről észreveszi az embert, élőlényt, amire a kutyák nem képesek, főleg, ha a szélirány is akadályozza a kutatást.

Több mentőcsoportnak is van ilyen eszköze; a legutóbbi híres sikertörténet Főnixé, a megtalált lóé volt. Mivel a FÉM az Alföld déli részén tevékenykedik, ahol az állattartás még mindig jelentős, egy ilyen eszköznek az állattartók és –barátok is hasznát vennék.

A FÉM tagjai egyhangúlag az InfiRay X-Eye E6 PRO V3.0 típusú hőkamerát találják a legmegfelelőbbnek – és legmegfizethetőbbnek – erre a célra. Sok speciális funkcióval rendelkezik, többek között hideg-meleg színárnyalat állítható be rajta, aminek az a jelentősége, hogy a fáradt szemet lehet pihentetni munka közben is, így használójának koncentráltabb marad a figyelme.

A hőkamera ára jelenleg 939.900 Ft

Nagy összeg ez egy fiatal mentőcsapat számára, ám a tagok abban bíznak hogy az ötlet támogatói egy kávé, egy csoki vagy – uram bocsá’ – egy doboz cigi árával alkalmanként támogatják az egyesületet. Nincs kis összeg, minden forint számít.

Az új eszköz beszerzésére szánt adományokat a

10700316-74364871-51100005

bankszámlaszámra lehet utalni, feltüntetve a közleményben a „hőkamera” szót. Ennek segítségével folyamatos tájékoztatást kaphatnak a weblapon az adományozók a gyűjtés aktuális állásáról. A megosztások is sokat segítenek, minden jellegű támogatást köszönettel fogad a FÉM csapata.

admin

Hőkamera

Így látja az élőlényeket a sötétben a hőkamera

Megosztás a facebookon: